pondělí 31. srpna 2015

Noky z červené řepy s bylinkovým pestem



Roky s růžovou plastelínou v mateřské školce mě na tohle naštěstí připravily, řekla bych. Těsto řepa vážně tolik obarvila, že mě popadla chuť tvořit stáda růžových slonů. Jenže to by bylo stráášně těžké. Lepí se to, všude je to...no jako z každým nokovým těstem. Na stůl putovaly tedy klasické oválné noky, které slony připomínaly pouze velikostí, neboť jsem chvátala a krájela je, jak mi to zrovna vyšlo. Trochu upravený recept je původně od pana Pohlreicha, má báječné kombinace a nápady, moc ráda podle něho vařím.

Ingredience pro 4 osoby:

400g řepy
600g brambor(vyšší obsah škrobu je vítán
150g hladké mouky
50g strouhaného parmazánu
2 žloutky
sůl, pepř

pesto:

40ml extra panenského olivového oleje
několik spařených listů kapusty
hrst bazalkových lístků
hrst dalších bylinek dle chuti(doporučuji tymián, nebo třeba petrželku)
30g strouhaného parmazánu
stroužek česneku
2lžíce křenu

k servírování:
creme fraiche/zakysaná smetana a opražená semínka(pinie, dýně...)

Příprava:

Řepu pečte vcelku v troubě při 180°C 30 minut, pak k ní přidejte celé brambory a pečte ještě dobrou hodinu, než bude zelenina měkká. Řepu oloupejte a rozmixujte. Brambory také oloupejte a buď rozmačkejte, nebo nastrouhejte na struhadle. Pak smíchejte zeleninu, sýr, žloutky, mouku(množství se různí), sůl a pepř. S těstem se musí dát pracovat, ale nemělo by být tuhé a tvrdé. Rozdělte ho napůl a z každé půlky vyválejte dlouhý váleček, který pak nakrájejte na 1cm široké kousky. Ty pak zaoblete v ruce do požadovaného tvaru a nechte rozložené na pomoučněném prkýnku odpočívat, než se vám začne vařit voda ve velikém hrnci a než připravíte pesto. Pesto vytvoříte tak, že rozmixujete společně všechny přísady. Když se voda v hrnci vaří, osolte ji a vhoďte první půlku noků. Vařte je, než vyplavou a pak děrovanou naběračkou vyndejte. Postup opakujte s druhou polovinou noků. Servírujte je obalené v pestu s lžící creme fraiche, nebo zakysané smetany a posypané semínky.

Zdroj: Zdeněk Pohlreich, Nejlepší večeře vašeho života!




Žádné komentáře:

Okomentovat