pondělí 31. srpna 2015

Ořechový dort s čokoládou (bezlepkový)


Slovo bezlepkový možná u někoho vyvolá obavy, že jde zase o nějaký výmysl ze sójové či jiné podobné mouky, který by sloužil lépe jako podrážka do bot, ale opak je pravdou. Mouka je zde prostě nahrazena ořechy, rozhodně nejde o dietní dezertík, i když si ho vychutnají i celiaci. Je to nebe, doplněné o sametový čokoládový krém. Jeho příprava nezahrnuje zdlouhavé promazávání patlavým krémem, nevyžaduje složité uhlazování tekuté čokolády, ani s ním nestrávíte půl dne. Co dodat, je dokonalý po všech stránkách.

Ingrediece na formu s průměrem cca 28 cm:

200g dobře umletých vlašských ořechů
200g změklého másla
5 vajec pokojové teploty
lžička sody
lžička prášku do pečiva
3 (vrchovaté) lžíce kakaa
pár lžic rumu

poleva:

150g hořké čokolády(klidně sedmdesátiprocentní)
100g zakysané smetany plnotučné
2 lžíce másla
5lžic vody

Připrava:

Máslo utřete s cukrem, pak po jednom vmíchejte vejce a postupně i mleté ořechy. Přisypte dohromady smíchané kakao s pečícím práškem a ještě pořádně zamíchejte. Do velké dortové vymazané(ideálně pečícím papírem vyložené) formy nalijete těsto a pečte přibližně 45 minut při 160°C. Trouba musí být předehřátá a dort je hotový, když se těsto nelepí na špejli. Dort nechte chvíli odpočinout, pak ho vyndejte s formy a připravte polevu.Nalámanou čokoládu dejte spolus vodou do vodní lázně a nechte rozpustit. Pak vmíchejte máslo a nakonec zakysanou smetanu. Polevu rozprostřete na dort, který jste potřeli rumem a jen tak ledabyle upravte. Můžete ho i posypat mletými ořechy a skořicí. Celý dort dejte vychladit aspoň na půl den do lednice.








Žádné komentáře:

Okomentovat