pátek 28. srpna 2015

Základní francouzský dresink na salát

Každý jím ochucený salát mi všichni chválí a ptají se, co to v něm je za chuť, že je tak dobrý. Já pokaždé popravdě odpovím, že olivový olej, vinný ocet a cibule. Jak prosté. Jenže fígl je v přípravě.. Obměn a vylepšení existuje nespočet, pár jich uvádím pod receptem. Dresink vmíchejte do salátu vždy až těsně před podáváním, jinak salát zvadne, to je asi nejdůležitější pravidlo. Základní recept můžou snad všichni-bezlepkáři, bezmlékaři i vegani. Další varianty sice už ne, ale upravit se dá všechno.


Ingredience na veliký salát(cca pro 4 osoby)

jedna šalotka/půl menší cibule
6-8 lžic olivového oleje
2 lžíce bílého vinného octa
sůl, pepř

Příprava:

Cibulku nakrájejte na co nejdrobnější kousky a dejte do nějaké vyšší mísy spolu s olivovým olejem. Teď přijde ten fígl. Minimálně 5 minut šlehejte cibulku s olejem metličkou,  ručně, nebo elektrickým robotem,než olivový olej zmatní a výrazně zhoustne. To cibule pustila šťávu, teď můžete přidat ocet, sůl a pepř. Ne dříve, jinak by se šťáva z cibule neuvolila a celé šlehání by bylo k ničemu.

Varianty:

1. místo bílého vinného octa, použijte balsamico a cibuli nakrájejte červenou. Hodí se k salátům z rukoly, nebo k těm s černými olivami.

2. Do základu nakonec vmíchejte zakysanou smetanu a najemno nastrouhané ředkvičky

3. Směs smíchejte s dvěma lžícemi rozpuštěného medu a dvěma lžícemi hořčice

4. Přisypte nadrobno nastrouhaných 50 g paramzánu a půl stroužku lisovaného česneku





Dresink v oranžové díky olivovému oleji ze sklenice sušených rajčat

Žádné komentáře:

Okomentovat