sobota 5. září 2015

Borůvková marmeláda s citronem a chia semínky




V dnešní době existuje víc způsobů, jak vyrobit domácí marmeládu. Pravděpodobně nejstarší je vařit ovoce ve velikém hrnci se spoustou cukru tak dlouho, až se většina tekutiny z ovoce odpaří. Cukr je pak hlavní konzervant. Další, v dnešní době velmi oblíbenou, variantou je použití želírovacíh cukrů od velkých firem, které zkrátí dobu vaření. Jenže výměnou za to bude marmeláda spíše chemický koktejl dochucovadel a umělých přísad. Jednou z velmi rafinovaných metod je kombinování druhů ovoce podle množství přirozeně se vyskytujícího pektinu. V praxi to znamená, že uděláte marmeládu třeba z rebarbory a jablek a nebudete j muset díky jablkům příliš dlouho vařit. Do českých prodejen se ale konečně dostává i čistý pektin, extrahovaný z citrusů a je to bomba! Pracuje se s ním snadno, marmeláda ztuhne a vy víte, co opravdu vaše sklenička s ovocem na zimu obsahuje.

Ingredience:

1 kg borůvek(lesních či kanadských)
300-400 g cukru(třtinový plus vanilkový)
2-3 lžičky citrusového pektinu
kůra a šťáva z půlky citronu

Příprava:

Borůvky umyjte, přesuňte do hrnce a zahřívejte, než začnou trochu probublávat, pak oslaďte cukrem. Množství je podle vaší chuti, já mám preferuji co nejmenší množství cukru, ovoce je sladké samo o sobě, jenže nějaký cukr je potřeba jako konzervant...S cukrem vařte tak pět minut. Vsypte pektin, nastrouhejte kůru, zalijte citronovou šťávou a vařte do zhoustnutí, což je obvykle chvilička. Horkou marmeládou plňte čisté skleničky s čistými víčky, která pořádně utáhněte. Na půl hodiny marmelády obraťte dnem nahoru.




Žádné komentáře:

Okomentovat