středa 9. září 2015

Broskvová bublanina

Když jsem byla malá, nechápala jsem, proč by se někdo měl patlat s tím, aby každou třešni v bublanině tak krásně zasadil do piškotového polštářku, že koukaly jen napůl. Říkala jsem si, kolik asi práce to dalo kuchařkám ve školní jídelně. Už vím, že tak to není. Ovoce spadne do těsta samo během pečení. Z trouby vyndáte krásnou, českou bublaninu, jeden z nejlepších letních moučníků. Tahle je broskvová, jak jinak tenhle rok...

Ingredience na jeden vyšší plech:

160 g másla, rozehřátého
300 g cukru
trocha vanilkového cukru
6 vajec
400 ml kefíru/podmáslí/jogurtu a mléka
300 g polohrubé mouky
300 g hladké mouky
půl prášku do pečiva
1 kg nějakých bobulí( třešně, borůvky...) nebo třea i broskví, meruněk, rebarbory(nakrájené na kusy)
moučkový cukr na posypání

Příprava:

Smíchejte rozpuštěné máslo, cukr, kefír( případně jinou mléčnou složku) a vejce elektrickým šlehačem, nebo ručně vidličkou. Pak do směsi přidejte obě mouky smíchané s kypřícím práškem. Formu dobře vymažte máslem a polohrubou moukou, než na něj nalijete těsto. Rozetřete těsto do roviny a posypete ovocem. Těžké ovoce (celé jahody, půlky meruněk) nejdříve obalte v mouce, aby nespadlo na dno plechu a pečte při 170°C přibližně 35 minut. Opět funguje špejlový test. 



Žádné komentáře:

Okomentovat