neděle 31. ledna 2016

Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Léto je ještě daleko, ale vzpomínka na něj vždy zahřeje. A část léta jde pohodlně schovat do mrazáku. Pokud ještě necítíte ranní rosu, která se za už trochu chladnější noci usadila na listech, vůni pečeného jablečného štrůdlu a posečené trávy, rozkrojte jeden švestkový knedlík. Neberte si ale sváteční bílé šaty, mají šťávu.









Ingredience:

800 g brambor
400 g hrubé moouky
3 vejce
sůl
800g švestek ( nebo i jiného ovoce)
 
Na posypání:
60 g másla a 80 g strouhanky
nebo: 80 g mletého máku a 60 g másla 



















Postup:

Brambory omyjte a vařte ve slupce doměkka. Ještě teplé je oloupejte a nechte vystydnout, pak je nastrouhejte na struhadle, osolte, přidejte mouku a vejce. Zpracujte těsto na vále, bude celkem tuhé. Těsto rozdělte na válečky, ty nakrájejte na kousky, do kterých pak po zploštění položte usušené švestky. Postup je stejný jako u knedlíků z tvarohového těsta zde:  http://coffeeandrosemary.blogspot.cz/2015/09/ovocne-knedliky-z-tvarohoveho-testa.html
Dobře uzavřené a zakulacené knedlíky vložte do hrnce s vroucí vodou a vařte asi 10 minut. Aby voda nebyla moc škrobovitá vařte nejdřív jednu polovinu knedlíků, pak vyměňte vodu a vařte druhou polovinu. Knedlíky se vám pak navíc neslepí. Uvařené knedlíky vyjměte cedníkem, nebo děrovanou lžící. a propíchněte jehlicí, aby z nich unikla pára. 

Maková varianta: Mák namelte a smíchejte s moučkovým cukrem. Knedlíky polijte rozehřátým máslem a posypte mákem s cukrem.

Varianta s pečenou strouhankou: je zvlášť křupavá! Strouhanku opékejte v hrnci či pánvi s většinou másla do zlatohněda. Knedlíky polijte jen trochou zbylého másla, posypte strouhankou a oslaďte moučkovým cukrem dle chuti.









Žádné komentáře:

Okomentovat