neděle 7. února 2016

Jahodový koláč s vanilkou a chia semínky




Úkol zněl jasně: "vykliď mrazák, jaro se blíží." A tak jsem vyndala zmražené jahody a upekla lehce kořeněný, křupavý koláč. Chia semínka se ztratí mezi jahodovými zrníčky, na chuti neuberou, ale za to vylepší nutriční hodnotu.

Ingredience do koláčové formy o průměru 28 cm. 

Těsto:
175 g másla, jen lehce povoleného
375 g hladké mouky + na pomoučnění válu
špetka soli
3 lžíce (třtinového) krystalového cukru
5-7 lžic ledové vody
1 vejce

Náplň:
1 kg čerstvých, nebo mražených jahod
50 g hladké mouky
70-80 g cukru (dle sladkosti jahod), alespoň 1/3 domácího vanilkového, nebo zrníčka z 1 vanilkového lusku, pokud jste zastánci kořeněných chutí, zaexperimentujte s karadmomem, nebo třeba hřebíčkem.
3 lžíce chia semínek + na závěrečné posypání ca 3 lžíce
1 vejce na potření


Postup:

Používáte-li zmražené jahody, vyndejte je z mrazáku, aby povolily. Ideálně, poukud víte o pečení dopředu, je dejte den předem do ledničky, Ručně nebo robotem hnětejte máslo s moukou a solí, ale jen krátce, než vznikne drobenka. Do té přisypte cukr, přidejte 5 lžic vody, znovu zamíchejte. Pokud se těsto vůbec nepojí, přidejte ještě vodu. Nakonec vmíchejte vejce. Těsto přikryjte v míse utěrkou a dejte alespoň na půl hodiny do lednice. Troubu předehřejte na 200°C. 2/3 těsta vyválejte na lehce pomoučněném vále a přeneste do vymazané a moukou vysypané koláčové formy. Hezky přimáčkněte okraje a ořízněte přebývající kusy. Ze zbytku těsta klidně zalepte kousky, kde naopak vrstva chybí. Formu dejte ještě na chvíli do ledničky. Jahody dejte do mísy spolu s moukou, chia semínky, cukrem a vanilkou. Ze zbývajícího dílu těsta vyválejte obdélník, který nakrájejte na asi 1 cm široké proužky. Do formy s korpusem přesuňte náplň. Mřížku můžete buď proplétat, nebo dát nejdřív proužky horizontálně a na ně druhou vrstvu vertikálně. Rozšlehaným vejcem přilepte konce proužků ke korpusu a ořízněte, co přebývá. Zbytkem vejce potřete mřížku, aby se leskla a aby na ní zůstaly chia semínka, kterými mřížku posypte. Koláč pečte asi 10 minut na 200°C, pak teplotu snižte na 175°C, peče se dlouho, klidně i hodinu. Je hotový, když je mřížka dozlatova a náplň bublá po stranách formy. Dejte mu čas, než vychladne. Teprve pak ho podávejte.

Žádné komentáře:

Okomentovat