pondělí 22. února 2016

Koblihy


Atmosféra prvorepublikové kavárny ožívá, kdykoliv jeden koblížek rozlomíte napůl a napijete se kávy. A pak je na vás, co dál. Lidé se prý dělí do skupin podle toho, co udělají, když před sebou mají mísu koblih...




Ingredience na 20 klasických koblih o velikosti dámské pěsti:

375 ml vlažného mléka
1 kostka čerstvého droždí( 42 g)
3 vrchovaté lžíce krupicového cukru
750 g polohrubé mouky
6 žloutků
kůra z 1/2 biocitronu
špetka soli
6 lžic tuzemáku
5 lžic rozpuštěného másla
ca 350 g ne moc tekuté marmelády, dle chuti
cukr moučkový-na posypání

na smažení: slunečnicový olej ujde, ale sádlo je mnohem mnohem lepší a vůbec koblihy nejsou cítit sádlem, jak se mnozí obávají (je ho potřeba opravdu hodně)

Příprava:

Mléko, droždí a cukr smíchejte a nechte vzejít kvásek na teplém místě. Mouku dejte do mísy, přidejte žloutky, nastrouhanou citronovou kůru, rum, špetku soli, rozpuštěné máslo a kvásek a vypracujte těsto, musí být trošku tužší, aby z něj později šly vyválet koblihy. Těsto zakryjte ta nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, ca půl hodiny až hodinu. Vykynuté těsto rozdělte na dva díly, první vyválejte na tloušťku 1-2 cm-na šířku malíčku-a vykrájejte kolečka vinnou skleničkou, nebo kulatou formičkou o stejné velikosti. Z druhé poloviny těsta a zbytků z první poloviny vyválejte stejně silný plát těsta, jako je ten první, ale formičkou si kolečka jen naznačte, nevykrajujte úplně a kolečka nedávejte tak blízko k sobě, aby mělo každé kolem sebe trošku místa. Lžičkou dejte do středu každého naznačeného kolečka marmeládu, nešetřete, ale 1 plná lžička stačí, aby pak šel koblih dobře spojit. Už vykrájené kolečko vždy vezměte do dlaně a rukou jej trochu zploštěte na krajích, tak, aby bylo větší, než to naznačené s marmeládou. Teď přijde to kouzlo, které pak vytvoří známý světlý prstýnek na koblihách. Zvětšené kolečko položte na to naznačené s marmeládou a přitlačte spoje k sobě. Celý koblih složený ze dvou koleček pak vykrojte formičkou. Takhle pospojujte a"vyklafejte" všechny naznačené koblihy a zbylé odřezky těsta znovu rozdělte na poloviny a postup zopakujte ještě jednou, dvakrát. Koblihy dejte na plech s pečícím papírem ještě kynout, tak na 20 minut. Velkou hlubokou pánev naplňte sádlem, či olejem tak, aby až budete koblihy smažit, byly z poloviny ponořené, stačí asi 4 cm. Je to opravdu hodně tuku, ale pokud bude dobře rozehřátý, moc se nevsákne. takže řádné rozehřátí je klíčové, opravdu si dejte na čas, než do tuku nakladete první várku koblih, vždy horní vypouklou stranou směrem dolů a přikryjte pokličkou. Smažte 1-3 minuty z jedné strany, dokud nebudou béžovo-zlatavé. Pak je obraťte pomocí dvou vařeček a smažte další 2 minuty z druhé strany, už bez pokličky. Sporák nemějte na nejvyšší teplotu, koblihy by se připalovaly, ale byly by ještě syrové. Zároveň ale teplota nesmí být nízká, aby se tu nevsakoval do koblih moc. Po dosmažení koblihy vyndejte na papírové ubrousky, aby vytáhly přebytečný tuk a nechte vychladnout. Postupně takto usmažte všechny koblihy. Nestavěje je na sebe ani necukrujte, dokud nebudou úplně vychladlé, i když jíst se dají ještě teplé.




Žádné komentáře:

Okomentovat