úterý 8. března 2016

Hlíva na zázvoru s kuskusem



Hlíva je ohromě zdravá a dobrá. Jenže málokdo tak nějak ví, jak s ní naložit. Takže to většinou skončí u obligátního hlívového guláše. Je dobrý, o tom žádná, ale je to trochu nuda. A vzhledem k tomu, že podobně nevyužitý je často i chudák superzdravý zázvor, tak proč je nedát dohromady? A to pěkně v asijském prostředí, kde se zázvoru moc daří. Recept je vegeetariánský, veganský se z něj stane, když vynecháte sýr na posypání, což by asi každého napadlo, ale stejně to sem pro pocit raději napíšu...





Ingredience na 4 porce

5 mrkví
1 veliká cibule
3 cm kousek čerstvého zázvoru
1 balení hlívy ústřičné
olivový olej
koriandr 
sušený zázvor
několik lžic sójové omáčky
2 malé  šálky celozrnného kuskusu 
3 malé šálky vody
pepř, sůl
(strouhaná gouda, nebo třeba čedar k podávání)

Příprava:

Rozpalte olivový olej v hlubší pánvi a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, jemné nudličky oloupaného zázvoru a na půlkolečka nakrájenou oloupanou mrkev. Po dvou minutách přidejte i hlívu, kterou jste nejdřív pokrájeli a také omyli. Přisypte koriandr a sušený zázvor, stačí 1/4 lžičky od každého. Sójové omáčky dejte podle chuti, ale nepřežeňte to, bývá hodně slaná. Vše podlijte trochou vody(ca 50-100 ml) a vše vařte ca 20 minut, než budou hlíva i mrkev měkká. Voda se bude postupně odpařovat, kdyby se směs připalovala, přidejte vodu. Mezitím, co se vaří hlíva s mrkví, přiveďte 3 malé šálky vody k varu spolu s lžící olivového oleje. Pak do vody vsypte kuskus, vařte 1 minutu a odstavte z plotny. Kuskus pod pokličkou sám nabobtná. Když je hlíva uvařená, kuskus nabobtnaný, vše smíchejte, dochuťte pepřem,popř. i solí, posypte strouhaným sýrem a podávejte.


Žádné komentáře:

Okomentovat