středa 23. března 2016

Kokosový Tres Leches





Dort, který se v překladu jmenuje třímlékový, pochází z Mexika, v základní verzi se prolévá třemi druhy mléka (slazené zahuštěné, kondenzované  a smetana) a zdobí ho poctivá šlehačková čepice. Tohle je extra kokosová nálož. Trochu se podobá rafaelo řezům, ale je o hodně lepší, slavnostnější, kokosovější. A ta kokosová šlehačka má prostě styl, ať si tvrdí kdo chce, co chce o kokosovém tuku. Máslo je taky celý nasycený, no.




Ingredience na jeden pekáček o rozměrech  25x30 cm

pečící papír a máslo na vymazání formy
80 g hladké mouky
50 g kokosové moučky (sušeného strouhaného kokosu-i zbytek po výrobě kokosového mléka stačí )
1 vrchovatá lžička jedlé sody
špetka soli
80 g + 30-4 g krupicového (třtinového) cukru
5 vajec-žloutky a bílky zvlášť
80 ml tekutiny ( nejlepší je obyčejné mléko, ale kokosovým v tomhle receptu nikdy nic nezkazíte)

Sirup:

1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka (např. Salko)
250 ml kokosového mléka (může být i takové to hustší, podobné smetaně)
50 ml smetany ke šlehání

Na kokosovou šlehačku:

400 ml smetany ke šlehání
100 ml kokosového hustého mléka, nebo přímo smetany
1 ztužovač šlehačky (smetafix, vyrábí se ze škrobu)
sušený kokos, ideálně hoblinky, na ozdobu

Postup vypadá složitě, ale je jen hodně rozepsaný, aby bylo vše naprosto srozumtelné: 


1. Předehřejte troubu na 180°C. Formu nebo pekáček vyložte pečícím papírem a stěny vymažte máslem. V míse si připravte mouku s kypřícím práškem a solí. V další míse si vyšlehejte z bílků tuhý sníh se špetkou soli, do kterého postupně ke konci šlehání vmíchejte 30-40 g krupicového cukru. Sníh musí být tuhý a lesklý. V poslední míse šlehejte vaječně žloutky s 80ti gramy cukru, dokud nebudete mít hustou, světlou pěnu. Do této pěny postupně nasypte moučnou směs a nalijte 80 ml mléka. Dobře promíchejte ještě robotem, pak ručně a opatrně vmíchejte sníh. Celé těsto nalijte do formy, pěkně uhlaďte a pečte 35-45 minut, ale hlídejte už dříve, aby se moc nevysušilo. Špejle musí každopádně vyjít suchá, jako obvykle.

2. Upečený korpus nechte chvíli vychladnout, pak ho opatrně vyklopte na tác a zalijte tím nejlepším sirupem na světě-připravenou promíchanou směsí smetany ke šlehání, kondenzovaného slazeného a kokosového mléka. Polijte ho co nejvíc rovnoměrně, i na okrajích. Nechte alespoň 20 minut odležet,aby úplně vychladl a šlehačka se pak neroztékala. Pak si vyšlehejte šlehačku z klasické smetany, jak jste zvyklí. Do hotové šlehačky vmíchejte kokosovou smetanu, či husté mléko a ztužovač šlehačky. Rychle, než začne tuhnout a bude těžší s ní pracovat, jí rozetřete na korpusu a posypte strouhaným kokosem. A těšte se na bílé obláčky jako v nebi!



Žádné komentáře:

Okomentovat