středa 18. května 2016

Domácí limonády



 Jsou všude, rozlezly se po kavárnách, restauracích, barech, prostě hit. Jsou i většinou zdravé, obzvlášť, pokud se kombinují s čerstvým ovocem s  citrusovou šťávou... Náročnost je různá, záleží, jakou limonádu chcete vyrábět. Ze sirupu, pouze ze šťávy, nebo třeba z pampeliškového medu?
Ty ze sirupů samozřejmě obsahují přidaný cukr, ale kdo říká, kolik sirupu musíte do limčy dát? Chybí tady okurková limonáda. Nevím, jak se to mohlo stát, nemá chybu. To brzo napravím, slibuju!

Sirupy z bylinek (například levandule, fialky, černý bez, máta...)


Ingredience:

20 g oblíbené bylinky sušené či čerstvé, ale bez stonků
0,6 kg cukru(třtinový je výborný, jen bude mít sirup tmavší barvu)
0,4 l vody
šťáva z citrusů přibližně 100 ml( k levanduli se například perfektně hodí citrony)


Postup:

1. Bylinky povařte 15 minut ve vodě s citrusovou šťávou, poté nechte vychladnout a celé dejte na den do lednice.
2. Až teď vše přeceďte a vařte na mírném ohni s cukrem, dokud se sirup nezredukuje a nezhoustne. Ve sklenicích vydrží celkem dlouho, cukr je skvělý konzervant. Limonádu připravíte tak, že lžíci, nebo dvě zalijete ve sklenici minerálkou, nebo perlivou vodou, případně dochutíte ještě nějakým tím plátkem citronu.

"Med" z pampelišek a pomeranče


Chutná podobně jako med a obsahuje spoustu pylu, takže chápu, proč se mu tak říká, ale nevyrobily ho včelky, ale my. Tudíž postrádá některé složky, kterými chlupaté sběratelky obvykle plní plástve, ale je rychle hotový a pochutnají si i vegani.

Ingredience:

300-350 rozkvetlých květů pampelišek
1,5 kg cukru
1,3 l vody
1 pomeranč

Postup:

1. Nasbírané pampelišky nechte nejdříve odblešit, prostě je rozložte někde na utěrce, aby mohl vylézt hmyz. Pokud chcete proteinový med, broučků se nezbavujte. Pampelišky můžete protřepat v sítku, opláchnout a znovu nechat rozložené na ploše. Mýt je nemusíte, přišly by tak totiž o pyl, nesmí vás jen děsit představa srnečky, která zneuctila zrovna Vámi nasbírané květy a zrovna z Vaší louky.

2. Pampelišky vařte ve vodě s vymačkanou pomerančovou šťávou, 5 minut stačí. Hrnec se vším pak nechte den, nebo dva v lednici.

3. Pampeliškovou směs přeceďte a vývar pak velice pomaličku vařte spolu s cukrem, dokud se cukr nerozpustí, med nezhoustne. Bude mít takový karamelový nádech, ale bude průsvitný. Plňte ho do čistých sklenic a nechte je chvíli dnem vzhůru. Ředěný minerálkou je z něj perfektní limonáda, dá se ale používat všude tam, kde normální med, jen trochu víc teče.

P.S. Ano vařením med ztrácí část vitaminů, ale minerály zůstávají!

Ovocné limonády (jahodové, malinové...) se sirupem i bez něj

Bez sirupu to chce čerstvé ovoce, jde ale o zdravější variantu. Se sirupem trvá příprava kratší dobu, je sladší, ale doplněný o mražené ovoce místo kostek ledu je perfektní.

Bez sirupu:
100 g čerstvých bobulí 
1 l minerálky
2 lžíce cukru moučka, nebo 1,5 lžíce agáve sirupu, který se ještě lépe rozpustí

Ovoce rozmixujte s trochou vody a cukrem/sirupem, dolijte minerálkou a podávejte.

Sirup

250 g čerstvého ovoce (jahody, maliny, borůvky...)
100 ml vody
300 g cukru krystal

Vše se jednoduše vaří, než směs zhoustne. Netrvá to moc dlouho. Pak můžete sirup přecedit, aby neměl semínka, ale někomu( třeba mně!!) v limče chutnají.

Ledové čaje


 Nejoblíbenější je asi mátový evergreen. Máta peprná a její nezaměnitelná mentolová chuť je perfektní sama o sobě, ale v kombinacích s meduňkou, zeleným čajem, nebo šalvějí nemůže omrzet, takže popularita máty je na svém místě. Každopádně doporučuju vyzkoušet třeba i takový lipový čaj, nebo bezový s ostružinami.


Na 1 l ledového čaje

0,5 l vody
0,5 l  studené vody z lednice
Množství čaje na jeden litr (u máty to je hrst lístků, například)
med, citrusová šťáva dle chuti, led




Uvařte čaj jen z půl litru vody, nejlépe v širokém hrnci, takže se tekutina pěkně rozprostře do plochy a rychle vychladne. Vodou zalijte bylinné, nebo čajové lístky a nechte vylouhovat. Černé a zelené čaje se zpravidla nechávají v nálevu do 3 minut, bylinné počkají klidně 10 minut. Silný čaj  oslaďte podle chuti a čím máte rádi a nařeďte co nejstudenějším půllitrem vody z lednice, ideálně, a pošlete ho alespoň na hodinu také do lednice. Kostky ledu a plátky citronu/limetky dejte do sklenic, na konec přijde čaj.

Moje oblíbené kombinace: 

Máta a meduňka (2:1)
Máta a šalvěj (máta a max 3 lístky šalvěje)
Máta, zelený čaj a limetková šťáva
Bezový čaj se zmraženými, nebo čerstvými ostružinami
Černý čaj citronová šťáva
Šípkový čaj s jablky (normálně plátky jablek vylouhujte jako čaj)


Citronády, pomerančády, grepády...


Taky jste museli pít šíleně kyselé citrusové šťávičky v rámci rodičovského programu "Vitamínky"? Já ano, byla to hrůza, vždycky jsem si zacpala nos a pila. Ale když se udělají slabší, nemají chybu. A jsou opravdu moc zdravé, kyselost prý navíc zrychluje metabolismus...

Vymačkanou citrusovou šťávu rozdělte do sklenic a zalijte vodou, pokud chcete, doslaďte. Je těžké psát poměry, protože jeden šťavnatý citron se dá krásně rozdělit do 3-4 sklenic, ale z vysušeného dostanete množství na  slabé 2 sklenice. Stejně to platí u grepů, pomerančů, limetek.




Žádné komentáře:

Okomentovat