pondělí 29. srpna 2016

Vlašsko-ořechová bábovka s rumem





Když se doma zeptám, co mám upéct na neděli ke kávě, nebo s sebou na výlet, většinou chtějí štrůdl nebo bábovku. Pořád dokola, že je to baví. Ale jo, chápu, ani jedno neomrzí, protože...no prostě to nejde. U štrůdlu se toho moc vymyslet nedá, ale bábovka se dá udělat na tolik způsobů-různé náplně a polevy, tvarohová, sněhová...Vlašáky já bych dala skoro do všeho, takže žádná novinka, ale ten rum? Ten jsem nalila do bábovky poprvé, na žádost maminky a musím říct, že měla perfektní nápad, taky s její spotřebou celkem výrazně pomohla.(Jediné štětí, jinak bych tu chudinku bábovku musela zase zachránit já.) 

Ingredience:

500 g hladké mouky
150 g nasekaných/ namletých vlašských ořechů
280 g cukru krystal
100 g rozehřátého, vychladlé másla
50 g oleje 
4 vejce
250 ml mléka
50 ml rumu
1 lžička prášku do pečiva

Postup:

1. Vymažte formu máslem a vysypte moukou/sušeným kokosem-to pak chutná bábovka trochu jako margot tyčinka-ještě když jí polijete čokoládovou polevou. Prosejte hladkou mouku a smíchejte ji s kypřícím práškem.

2.  Předehřejte troubu na 170°C.

3. Cukr a vejce ve veliké míse šlehejte tak 5 minut, klidně i víc, než vznikne opravdu hustá a hodně světlá nadýchaná pěna,do té  nalijte rozehřáté, ale ne horké máslo a olej. Dál míchejte a postupně přidávejte střídavě mléko smíchané s rumem a mouku s kypřícím práškem.

4. Když je těsto hezky hladké, přelijte ho do nachystané formy a pečte přibližně hodinu, než je na povrchu zlatavá a špejle nevyjde suchá, ale nevysušte ji, byla by to škoda.

Žádné komentáře:

Okomentovat