neděle 31. ledna 2016

Krémové rizoto se špenátem a slaninou

Milovníci parmazánu, špenátu a krémové struktury si opět přijdou na své. Mám dojem, že umí pohladit.

Ingredience pro 2-3 osoby:

200 g kulatozrnné rýže (např. carnaroli, arborio...)
50 g pancetty nebo slaniny
300 g mraženého špenátu
2 česneky
1 šalotka nebo menší cibule
125 ml bílého vína ( ne sladké ani příliš aromatické, takže Veltlín, nebo Chardonnay jsou ideální)
ca 550 ml vody + vývaru( Masový je lepší než zeleninový, ale i ten postačí. Co se týče poměru-čím víc vývaru, tím lépe.)
50 g strouhaného parmazánu + ca 20 g k podávání ( lze použít i levnější sýr Grana Padano) 
50 ml smetany ke šlehání
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
pepř, sůl



Postup:

Špenát vařte v hrnci, dokud není úplně rozmrazený, pak ho slijte do sítka a nechte odkapat. Cibuli a pancettu/slaninu nakrájejte na kostky, česnek na drobné kousky a smažte na olivovém oleji v ,ideálně, teflonovém hrnci, dokud cibulka nezesklovaní. Přidejte rýži a chvíli restujte, než se obalí tukem a trochu zprůhlední. Zalijte naběračkou vývaru. Až se vsákne, přidejte další naběračku vývaru spolu s vínem. Vývar přidávejte vždy, když rýže začne mít kašovitou strukturu, míchejte a takto vařte klidně 20 minut, než bude rýže téměř měkká. V tu chvíli vmíchejte špenát a chvilinku vařte, než se odpaří voda a chutě se spojí. Odstavte z plotny, vmíchejte máslo a parmazán. Servírujte horké a posypte zbylým parmazánem. Díky sýru a smetaně je rizoto hodně syté. 




Žádné komentáře:

Okomentovat