neděle 31. ledna 2016

Kurkumové kuře s krémovou bramborovou kaší a grilovanou dýní


Vypadá to jednoduše a je to jednoduché. Ale chuťově dokáže tahle kombinace překvapit. Tak akorát na sobotní oběd. Dýně Hokaido je už několik let v kurzu, ale máslová dýně je také moc dobrá.












Ingredience pro ca 4 osoby:

1 malé farmářské kuře, nebo jen třeba 4 stehna/prsa...
4 lžíce másla
mořská sůl
kmín celý
kurkuma
brambory

500 g brambor
lžíce másla
70-100 ml mléka
špetka soli

1 menší dýně Hokaido nebo půlka větší/ máslová dýně
trocha olivového oleje

Příprava:
Kuře dejte do trouby, podlijte vodou, posypte kurkumou i solí a kmínem a přidejte kousky másla.Standardní kuře se peče asi 50 minut zavřené a deset minut bez poklopu, ale pokud máte pouze části kuřete nebo malé kuřátko zabere to kratší dobu. Hotové je, když jde od těla krouživým pohybem oddělit stehno, nebo když ho rozříznete napůl a není růžové.

Brambory uvařte do měkka a rozmxujte v mixéru. Pokud použijete tyčový mixér a promixujete kaši jen zlehka, docílíte jemných hrudek. Zašlehejte smetanu a máslo dle potřeby.Dosolte.

Dýni připravte, zatímco se peče maso a vaří brambory. Hokaido dýni nemusíte loupat, jiné druhy nakrájejte na měsíčky, ze kterých pak po okrajích odřízněte tvrdou slupku. Nakrájejte dýni na kostky a restujte v hlubší pánvi na olivovém oleji. Po chvíli ji přikryjte pánev pokličkou, případně přidejte trošku vody aby se dýně nepřipalovala. Netrvá dlouho, než je dýně tak akorát měkká.





Žádné komentáře:

Okomentovat