pondělí 28. března 2016

Velikonoční kynutý věnec s tvarohem

Velikonoce pomalu končí, ale to nevadí, prorože tenhle věnec se nemusí péct jen na ně. Chutná jako domácí tvarohové buchty a pokud někdo neobjeví věnec dřív, než je veřejně ke konzumaci a nesezobe všechny mandličky z kůrky, bude i lehce křupat, tak jako u mazance,vánočky... U nás jich je vždycky po vychladnutí na lince méně než po upečení, ať dobrotu hlídám,jak jí hlídám. Mamka je mistr ochutnávač a uždibávač čehokoliv, takže nemám šanci a mandlí dávám tolik, kolik se vejde.



Ingredience:

Těsto:

500 g hladké mouky
1 celá kostka kvasnic- opravdu čerstvých!
100 g cukru (ideálně krystal, nebo krupice)
125 g másla
2 žloutky
250 ml mléka
špetka soli

Náplň:

500 g plnotučného tvarohu (jistě může být i polotučný)
30 g domácího vanilkového cukru
2 hrsti rozinek
2 žloutky¨
2 lžíce škrobu, popř. vanilkového pudinku

Navíc:

70 g nasekaných mandlí, nebo mandlových plátků
1 celé vejce rozšlehané se lžící vody na potření
mouky na podsypání

Postup:

 1.Máslo vyndejte z lednice a nakrájejte na plátky/kostky a nechte povolit při pokojové teplotě. V malém hrnci ohřejte mléko, dokud není vlažné( Nesmí být moc teplé, natož horké kvůli kvasnicím),pak plotýnku vypněte. Přidejte 2 lžíce cukru a rozdrobte do mléka droždí. Nechte pracovat a mezitím si do velké mísy připravte mouku, sůl a zbytek cukru. Rozklepněte vajíčka a k mouce přidejte pouze žloutky. K mouce přendejte také máslo.

2. Kvásek by už měl být vyběhlý, pokud není a mléko jste neměli studené, kvasnice zřejmě nefungují, jak mají, tak raději zkuste jiné. Pokud má bublinky, s radostí ho smíchejte se zbytkem těsta, zapracujte vše, co nejlépe a ještě chvíli hnětejte-robotem,nebo ručně. Poté těsto vraťte do moukou vysypané mísy, přikryjte utěrkou a přibližně 30-45 minut ho nechte na teplém místě kynout, dokud nezvětší svůj objem víc jak dvakrát. Pak zmáčkněte objem, znovu zapracujte, dejte zpět do mísy a opět si půl hodiny počkejte. Během této doby si připravte tvarohovou náplň.


3. Troubu předehřejte na 175°C. Plech vyložte pečícím papírem.

 4. Všechny přísady na náplň promíchejte dohromady vidličkou. Vykynuté těsto na vále rozdělte na dvě poloviny, každou vyválejte do dlouhého obdélníku/oválu, potřete náplní(ne až ke krajům) a srolujte, tak jako na obrázku. Teď už jen dva dlouhé hady přemístěte na plech a opatrně volně zamotejte kolem hrnečku bez ucha, či maličké dortové formy..., prostě aby se vám věnec neslil. Můžete ale těsto zamotat jao židovský sváteční Challah, pokud jej znáte. Když vám vyteče trocha náplně, nic se neděje, na kráse to věnci neubírá. Potřete vejcem, posypte mandlemi a nechte ca 10-15 minut kynout. 

5. Vložte do vyhřáté trouby a pečte ca 45 minut, dozlatova. Špejlový test napoví, ale nepíchejte špejli dovnitř věnce, jen lehce pod povrch, či do částí, kde víte, že není náplň, protože tvaroh nebude suchý nikdy.









Žádné komentáře:

Okomentovat