pondělí 28. března 2016

Velikonoční vaječný Quiche

Už od Vánoc se v naší rodině sbírají šlupky z cibulí, abychom na Velikonoce mohly s mamkoou barvit vajíčka přírodním způsobem. To aby jich nebylo málo-těch šlupek. A aby jich taky náhododou nebylo málo, málokdy barvíme méně než 30 vajec. Jenže dětští i dospělí koledníci mají větší radost z těch čokoládových, bůhvíproč, takže my zůstaneme na Velikonoční Pondělí zavaleni zbylými šlupkami a vejci. A prý že velikonoční roládu už měli, pomazánka bude k snídani, ale co zbytkem, to nikdo neví. Napadl mě vajíčkový slaný koláč a dala jsem se do práce. jasně, Francouzi by to asi nenazvali plnohodnotný Quiche, není v tom Brie, sušená šunka, ani luxusní sýr spolu s dozlatova upečenou cibulí. Je to taková česká varianta, která je ale strašně dobrá! Po koláči se zaprášilo.

Ingredience:

křehké těsto:

250 g hladké mouky (125 g bílé a 125 g celozrnné pšeničné/špaldové, nebo prostě jen 250 g bílé)
125 g másla
50 ml ledové vody
špetka soli

Náplň:

5 uvařených, oloupaných vajec
1 syrové vejce
125 g krémového sýru (např žervé, lučina...), ale náplň funguje i s obyčejným polotučným tvarohem
100 g strouhaného tvrdého sýru-ideálně ementálového typu
půl vaničky (asi 250 g) cherry rajčátek
2 cibule
olivový olej
sůl,pepř


Postup: 

1. křehké těsto je trošku netýkavka. Musí se s ním pracovat rychle, žádný rozmazlování. Máslo i vodu mějte co nejstudenější, mouku se solí připravenou v míse. Máslo nakrájejte na kousky o velikosti asi 1 cm a vhoďte do mouky. Robotem vše promixujte, aby se máslo obalilo moukou a ještě trochu rozdrolilo. Pak po lžících  přidávejte vodu, dokud těsto nevytvoří hrubou drobenku. Platí, že čím méně vody použijete a čím méně mícháte, tím bude těsto křehčí. Takže třeba v polovině množství vody zkuste rukou, zda už těsto drží pohromadě. Pokud ne, ještě pokračujte. Jakmile bude těsto docela dobře držet pohromadě (ale ne perfektně, dá to práci umačkat z něj kouli), zabalte ho do sáčku/ fólie a nechte v lednici alespoň hodinu, ideálně do druhého dne.

2. Vyndejte těsto z lednice a předehřejte troubu na 200°C

3.. Náplň připravíte tak, že cibuli nakrájíte na půlkolečka, ty osmahnete dozlatova ve středním až větším hrnci a necháte vychladnout. Mezitím rozválejte těsto tak, aby byl větší než připravená forma-buď pravá koláčová, nebo stačí i dortová.  Formu můžete lehce potřít olejem, ale není to nutné, těsto obsahuje tuku dost. Vyválené těsto vložte do formy a vyšší okraje ohněte, aby byly všude stejně vysoké. celou formu i s těstem dejte ještě na chvíli do lednice. Do hrnce s vychladlou cibulí přidejte zbytek ingrediencí na náplň kromě rajčat, opepřete, lehce osolte( sůl je už v sýrech, takže ani nemusíte) a promíchejte. Omyjte rajčátka a přepulte je. vyndejte těsto ve formě a půlkou rajčat vyložte dno, na to navrstvěte náplň, pořádně jí "namáčkněte", aby byla i kolem rajčat. druhou půlku rajčat lehce namáčkněte seshora do náplně. Pečte ca 45 minut, dokud nebude náplň zlatavá na povrchu a těsto po stranách formy také. Krájejte, až když trochu vychladne a ztuhne.




Žádné komentáře:

Okomentovat