čtvrtek 25. února 2016

Salát s grilovanou zeleninou a jogurtovým dresinkem


Trochu už mě omrzely studené saláty. Obzvlášť teď v zimě, když je venku chladno, je lepší dát si něco, co alespoň trochu zahřeje. A grilovaná zelenina se o to postará...teda spolu s rumem v čaji, no ;-)











Ingredience na 4 porce:

Na salát:

směs salátových listů (například špenátové lístky a ledový salát)
lžíce olivového oleje
lžička vinného octa
půl lžičky třtinového cukru
pepř, sůl

Grilovaná zelenina:

1 veliká paprika
1 menší lilek
1 menší cuketa
2 mrkve
olovový, nebo slunečnicový olej a trocha vody

Dresink:

100 ml řeckého jogurtu
lžička citronové štávy
lžička olivového oleje
půl lžičky bylinek (vynikající je řecké tzaziki, ale výborné je i oregano s bazalkou)
špetka soli a třtinového cukru
dýňová semínka k podávání

Příprava:

1. Předehřejte si troubu na 220°C. Nakrájejte mrkve, lilek i cuketu na tenčí půlkolečka (mrkev nejtenčí). Papriku pokrájejte na proužky, ty pak napůl, aby se dobře jedly. zeleninu vložte na plech s pečícím papírem, podlijte olivovým nebo slunečnicovým olejem a několika lžícemi vody. dejte péct na ca 25-35 minut, dokud není všechna zelenina upečená, hlavně lilek nesmí být syrový. Kdyby se zelenina v průběhu pečení připalovala, seshora, přikryjte ji alobalem, kdyby zespoda, přidejte olej a vodu.

2. Salátové listy omyjte a usušte, dejte do mísy. Zbývající ingredience na salát smíchejte v malé mističce či šálku a nechte čekat. Jde  zálivku, kterou je nejlepší přidat k salátu co nejpozději.

3. Na jogurtový dresink prošlehejte vidličkou všechny přísady kromě semínek.

4. Podávání: Teď je správní doba na smísení zálivky se salátem. Pak salát rozdělte na talíře, do jakéhosi hnízda, na něj poklaďte grilovanou zeleninu, ještě teplou. Ozdobte lžící jogurtovéhodresinku a dýňovými semínky.





Žádné komentáře:

Okomentovat