čtvrtek 25. února 2016

Ovesné sušenky s kokosem



Až vás doma přepadne krize, udělejte horu sušenkového těsta, dejte do ní samé dobré věci a zavolejte všechny ochotné členy rodiny, ať vám pomůžou. Tvarovat sušenky může každý a je to nesmírně uklidňující činnost. Za chvíli se z trouby začne uvolňovat máslovo-karamelová vůně. Všechna nepohoda zmizí, když sušenky zezlátnou. Nevím proč tomu tak je, je to zákon. Zřejmě to bude nějak souviset s úžasnou křupavostí a uvolňujícím se skořicovým aroma...


Ingredience na 2 plechy plné sušenek:

1/2 hrnku klasických ovesných vloček
1/2 hrnku jemných ovesných vloček( pokud nemáte, ty obyčejné stačí)
1 hrnek pšeničné hladké (klidně celozrnné) mouky
1/4 hrnku třtinového cukru
1/2 hrnku strouhaného kokosu( sušeného, nebo klidně toho, co vám zbyl po výrobě domácího kokosového mléka) 
2-4 lžíce medu, nebo javorového sirupu (slaďte podle chuti, mně 2 lžíce stačí)
100 g změklého másla
2 lžíce vlažné vody
špetka soli
1-1,5 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky mleté skořice
pokud chcete, hodí se i kousky mandlí (ca 1/4 hrnku)

Příprava:

Mouku,  všechny vločky, cukr, kokos, jedlou sodu, sůl, skořici, případně i mandle-zkrátka vše suché- promíchejte vidličkou ve velké míse, důkladně. V hrnečku, ve kterém jste odměřovali prošlehejte naopak vše mokré: máslo, med nebo sirup a vlažnou vodu. Tuto směs vlijte do té suché v míse a míchejte vidličkou, dokud to jde. Pak musí vidličku vystřídat vaše ruce. Hnětejte tak, aby těsto alespoň trochu drželo pohromadě. Buď pečte sušenky hned, nebo těsto přikryjte ho fólií a nechte do druhého dne odpočívat v lednici. Druhý den nechte těsto minimálně půl hodiny povolit při pokojové teplotě. Předehřejte troubu na 175°C a vyložte si dva velké plechy pečícím papírem. Uždibujte kousky těsta, tvarujte do přibližných kuliček, a ty pak rozmáčkněte v dlani, aby byly tenké a plus minus kulaté. Tenkosti se nebojte, sušenky v troubě vyrostou, ale hlavně do výšky, takže je můžete dávat docela blízko k sobě. Pečte 10-15 minut, dokud nebudou zlatavé na vrchní, ale i spodní straně. U těchto sušenek platí, že více opečené jsou lepší. 


Žádné komentáře:

Okomentovat