Milánské rizoto se sušenými rajčaty a olivami
Jde o variaci na klasické a nepřekonatelné Risotto alla milanese. Patří do něj vždy hovězí morek, či třeba pancetta, šafrán a parmazán. Takto se podává jao příloha. Pokud ho lehce doplníte, jako já sušenými rajčaty a olivami, může z něj být skvělý hlavní chod.
Ingredience na čtyři hlavní chody:
asi l,5l drůbežího vývaru( postačí i zeleninový)
6-8 nitek šafránu
150g hovězího morku na kostky/pancetty
2 lžíce másla
3 lžícce olivového oleje( nemusí být panenský, bude na smažení)
1 malá cibule neb dvě šalotky nakrájené nadrobno
400g kulatozrnné rýže( např. carnaroli, arborio, maratelli...)
50g parmazánu plus k podávání
sůl a pepř
sušená rajčata nakrájená kousky a černé olivy na plátky
Příprava:
Na olivovém oleji opečte morek, či pancettu, než se morek rozpustí/pancetta zhnědne. Pak přidejte cibuli a opečte do sklovata. Teď je na řadě tzv. tostatura-obalení rýže v horkém tuku, aby zprůhledněla. Takže ji také přisypte a chvíli obalujte. Když už se začne přichytávat ke dnu hrnce, přilijte naběračku horkého vývaru s šafránem. Když se tekutina vstřebá, rizoto potřebuje další naběračku vývaru. Postupně přilévejte ještě tak patnáct minut, možná déle. Rýže musí být měkká, ale na skus ještě tvrdší a neměla by kolem sebe mít zbytečnou vodu, ale na druhou stranu nemá připomínat polozaschlý cement. Úplně krémovou konzistenci zajistí mantecatura-přidání 2-3 lžic másla. Sejměte rizoto z plotny a vmíchejte parmazán, sůl a pepř. Při podávání posyppte sušenými rajčátky, olivami a hoblinkami parmazánu.
Žádné komentáře:
Okomentovat