Základní francouzský dresink na salát
Každý jím ochucený salát mi všichni chválí a ptají se, co to v něm je za chuť, že je tak dobrý. Já pokaždé popravdě odpovím, že olivový olej, vinný ocet a cibule. Jak prosté. Jenže fígl je v přípravě.. Obměn a vylepšení existuje nespočet, pár jich uvádím pod receptem. Dresink vmíchejte do salátu vždy až těsně před podáváním, jinak salát zvadne, to je asi nejdůležitější pravidlo. Základní recept můžou snad všichni-bezlepkáři, bezmlékaři i vegani. Další varianty sice už ne, ale upravit se dá všechno.Ingredience na veliký salát(cca pro 4 osoby)
jedna šalotka/půl menší cibule
6-8 lžic olivového oleje
2 lžíce bílého vinného octa
sůl, pepř
Příprava:
Cibulku nakrájejte na co nejdrobnější kousky a dejte do nějaké vyšší mísy spolu s olivovým olejem. Teď přijde ten fígl. Minimálně 5 minut šlehejte cibulku s olejem metličkou, ručně, nebo elektrickým robotem,než olivový olej zmatní a výrazně zhoustne. To cibule pustila šťávu, teď můžete přidat ocet, sůl a pepř. Ne dříve, jinak by se šťáva z cibule neuvolila a celé šlehání by bylo k ničemu.
Varianty:
1. místo bílého vinného octa, použijte balsamico a cibuli nakrájejte červenou. Hodí se k salátům z rukoly, nebo k těm s černými olivami.
2. Do základu nakonec vmíchejte zakysanou smetanu a najemno nastrouhané ředkvičky
3. Směs smíchejte s dvěma lžícemi rozpuštěného medu a dvěma lžícemi hořčice
4. Přisypte nadrobno nastrouhaných 50 g paramzánu a půl stroužku lisovaného česneku
Dresink v oranžové díky olivovému oleji ze sklenice sušených rajčat
Žádné komentáře:
Okomentovat