Celozrnné hruškovo-datlové muffiny s ořechy
Chtěla jsem vyfotit všechny, ale stačilo chvíli zaváhat a zbyly mi jen tři, po zbytku se zaprášilo spolu s "cožejetotamtakvláčnýho?" Trik byl v tom, neprozradit, že jsou celozrnné a skoro bez cukru.
Ingredience na 12 muffinů:
200 g celozrnné pšeničné mouky
50 g třtinového cukru
75 g vlašských ořechů
100 g na datlí
špetka soli
1 hodně velká hruška, nebo 2 menší hrušky
1,5 lžičky jedlé sody
2 (klidně menší) vejce
150 ml jogurtu ředěného z části mlékem
60 g rozpuštěného, zchladlého másla
Postup:
Troubu předehřejte na 175°C. Mouku smíchejte ve velké míse s cukrem, vanilkovým cukrem, nasekanými ořechy, solí a sodou. Datle i hrušky nakrájejte na co nejmenší kousky, ale ani trochu větší nevadí a přidejte je k do směsi s moukou. Jogurt promíchejte v jiné míse s vejci a máslem. Celou tekutou část přidejte k sypké směsi do mísy, promíchejte vidličkou. Ne moc, jinak je přemícháte a nevykynou tak, jak by měly. V tom je zvláštnost muffinů, míchají se vždy suché ingredience se suchými a mokré s mokrými, pak se vše spojí. Ovoce se řadí do suché kategorie, aby se obalilo v mouce a nekleslo na dno formiček. Formy na muffiny vymažte máslem a vysypte mooukou, nebo do nich dejte papírové košíčky, raději nějaké kvalitní, aby na nich po upečení vždy nezůstala půlka muffinu. Pomocí dvou lžiček naplňte formičky a pečte minimálně 25 minut, spíš ale déle, dokud nevytáhnete suchou špejli.
Žádné komentáře:
Okomentovat