Kořeněná horká čokoláda
Nevěřila jsem tomu, ale díky jednoduchému triku netvoří vůbec žádné kakaové hrudky. Chuť závisí jako vždy na kvalitě surovin, takže "holandské" kakao, které obsahuje 10% opravdového kakaa, vanilinový cukr místo pravé vanilky a odtučněné mléko rozhodně nevytvoří tu nejlepší horkou čokoládu, co jste kdy pili. Vyplatí se, dát si záležet na nákupu kvalitního kakaa, nejen při vaření čokolády, ale i v kakaových krémech domácích pudincích a brownies je chuť kakaa cítit. Bohužel není moc řetězců, které by kvalitní kakao nabízeli. Zkuste menší specializované obchůdky s (belgickou) čokoládou.
Ingredience na 6 šálků, nebo 4 normální hrnky
1 litr (ideálně plnotučného) mléka
4 plné lžíce kakaa
2 lžíce krystalového cukru (třtinového)
1 lžíce domácího vanilkového cukru (nebo obyčejného krystalového a zrníčka z vanilkového lusku)
1 lžička skořice
2 špetky chilli
pokud chcete, tak šlehačka k podávání
Postup:
Kakao prosejte přes jemné síto do mísy, je to důležité, aby se zbavilo hrudek. Prosejte i cukr. Přidejte koření a vše opravdu velmi důkladně promíchejte vidličkou. Díky tomu, že se kakao smísí s cukrem, rozpustí se v mléce úplně. Směs postupně vysypte do vroucího mléka a rychle míchejte metlou. Snižte teplotu a za stálého míchání ještě 2 minuty vařte.
Žádné komentáře:
Okomentovat