Žitné perníčky s medovým sirupem
To je tak, když vás přepadne neodkladná potřeba něco upéct, ale aby to bylo něco trochu zdravého, bez tuny máslového krému a bílé mouky, takže si pak budete moct dát hned několik kousků a nebudete mít moc výčitek. Navzdory tomu, jak jsou zdravé, jsou opravdu velmi dobré. Medový sirup nahoře je to nejlepší. Vánoční moc nejsou, i když tak voní, ta bílá mouka chutná jinak.
Ingredience:
těsto:
250 g celozrnné žitné mouky
50 g másla
1 celé vejce
3-4 polévkové lžíce medu
2 lžíce mléka
0,5 lžičky prášku do pečiva
0,5 lžičky sody na pečení
kůra z půlky citronu
0,5-1 lžička perníkového koření
na sirup:
vrchovatá lžíce másla
2 lžíce medu
lžička skořice
Postup:
Změklé máslo utřete s medem, mlékem a celým vejcem, Mouku smíchejte s kořením, citronovou kůrou, sodou a pečícím práškem. Vypracujte hladké těsto, které nechte minimálně 2 hodiny, ideálně den odležet v lednici v igelitovém sáčku. Z těsta vyválejte těsto o výšce 0,5 cm a vykrájejte tvar dle přání. Můžete použít i razítka jako já. :) Pečte v předehřáté troubě na 170°C. ca 10 minut, pak je potřete sirupem z rozehřátého másla, medu a skořice a pečte dalších 5-10 minut, dokud nezezlátnou. Když mají nahnědlou barvu, jsou víc křupavé.
Žádné komentáře:
Okomentovat